Hvordan vælger man den rigtige uddannelse?

I disse dage er det 5 år siden jeg blev HTX-student, 1 år siden jeg blev bachelor i Politik og administration og 1 år til at jeg kan kalde mig cand.scient.adm og også har en kandidat i Politik og administration. Jeg har ikke altid vist at det var den vej jeg skulle gå, og jeg har da også tvivlet en del undervejs. Er det virkelig det jeg vil? Jeg tror ikke at man kommer til at kunne svare ja uden et snært at usikkerhed i stemmen, for der er altid noget mere, der også er spændende. Men der er jo ikke nogen der siger, at det ikke kan kombineres.

Der er et par uger tilbage, hvis man vil søge ind på et studie her til sommer, og der er sikkert mange der er i tvivl, for det er absolut ikke nemt at vælge. Her får du mine bedste tips til at vælge et studie, der passer til dig:

1. Hvad er du god til?
Stil dig selv spørgsmålet “Hvad er jeg god til?”. Det er ikke nemt at svare, men det giver en ide om en retning – er det naturvidenskab, er det et konkret håndværk, er det at snakke, er det noget kreativt? Samtidig tror jeg også det er vigtigt at tænke i store linjer, for selvom du er en haj til matematik, så betyder det ikke at du nødvendigvis skal læse matematik på universitetet. Der er en verden til forskel på gymnasiefag og at studere et fag på universitetet – det skal man huske.

2. Er vejen til målet holdbar?
Når man vælger et studie tror jeg det er vigtigt at have for øje, hvordan målet skal nås. Passer studiets opbygning til den måde du lærer på? Jeg havde i gymnasiet en drøm om at læse nanoscience fordi det fascinerede mig hvad man kunne opnå på nanoplan i forhold til medicin osv., men jeg ville knække nakken på studiet, fordi det ikke er den måde jeg trives. Midlet til målet ville simpelhen ikke passe til mig. Omvendt må man også overveje om målet også er noget man vil – hvis man eksempelvis gerne vil læse psykologi for at lære mere om dette, men ikke ønsker at praktisere det bagefter, så er det måske også et mismatch der

3. Du behøver ikke at gå på universitetet. Husk det!
At gå på universitet er en ret speciel måde at lære på. Det er meget intenst og ned i detaljen, teoretisk og meget læsning. Det kræver meget, og det kan være en vanskelig måde at lære på. Det er ikke alle der trives med det, og det er der absolut ikke noget forkert i. Der findes et hav af mere praktisk orienteret uddannelser på eksempelvis erhvervsakademierne og professionshøjskolerne, og så kan man jo altid bygge oven på, hvis man vil have mere viden på området. Pointen er, at man skal vælge uddannelse efter, hvordan man lærer bedst og hvad man trives med.

4. Følg din mavefornemmelse
Det er absolut ikke et nemt valg at træffe, men det skal føles rigtigt. Hvis det føles forkert, så er det nok ikke den rigtige uddannelse for dig, men hvis du gælder dig helt vildt og kan se dig selv i det, så har du sandsynligvis valgt noget at det rigtige.

Held og lykke!Skriv en komentar