Er det cool at have travlt?

Forleden læste jeg om et nyt amerikansk studie, der viser, at det nye statussymbol er travlhed. Førhen brugte man i reklamer rige mennesker der holdt ferie på en yacht, mens det nu er travle karrieremennesker, som har for travlt til at have fritid. Ifølge studiet er det blevet et statussymbol, hvis man arbejder meget, ikke har så meget fritid og eksempelvis køber ind online, fordi man ikke har tid til at gå i supermarkedet. Det giver status, fordi andre anser en som succesfuld og dygtig til ens arbejde og som en der har generel succes i livet. (læse videnskab.dk’s omtale af studiet her)

Jeg blev lettere chokeret, da jeg læste det. Er det virkelig det nye statussymbol at have travlt? Er det derfor vi allesammen gå rundt og bliver stresset, fordi vi tror er det er der lykken og vejen til succes ligger? Jeg tror der er noget om snakken. For når man tænker over det, så siger vi allesammen “jeg har så travlt” eller “jeg har ikke lige haft tid, fordi jeg har så meget at se til” ret ofte.  Og især på de sociale medier bliver den retorik brugt ofte, og det smitter jo af. Hvis dem man ser op til og følger siger de har travlt og de opfattes som succesfulde, så er det vel klart at travlhed kan opfattes som statussymbol.

Samme dag som jeg havde læst om dette nye studie, læste jeg et skønt interview med Bodil Jørgensen i Alt for damerne, hvor hun sagde, at travlhed var noget pjat. Det giver ikke mening at have travlt og være stresset, for så kan man ikke tænke og være tilstede. I interviewet sagde hun blandt andet:

Vi har så mange ting, der hele tiden er ‘on’. Men det er fuldstændig latterligt at tro, at man er noget, bare fordi man er ‘on’. Det betyder ikke noget som helst. Man kan ikke tænke klart, når man online. Og det skal man kunne, for vi har fået evnen til at tænke. […] Travlhed slører billedet af, hvad der er vigtigt. Livet går jo videre, selv om du tjekker ud. Man glemmer det bare nogle gange. […] Du er ikke andet end et dødt link, når det kommer til stykket. Man klikker på det, og så holder man hurtigt op med det og klikker på noget andet.

Læs også: Hvad er det værste der kan ske?

Det giver vildt god mening. Når man er travl og vil være på hele tiden, er det svært at tænke og egentlig være tilstede. Nogle er selvfølgelig bedre til at mestre det end andre. Det er klart. Man kan også vende kritikken om og spørge: Er der ikke meget logisk, at dem der har travlt ofte er succesfulde? Man kommer jo ikke sovende til succes. Anyways, så var det en god reminder om lige at tænke sig om og måske være lidt mere til stede. Der sker jo ikke noget, hvis man er fraværende. Verden kører videre, og der er nok ikke så farligt som det lyder.2 thoughts on “Er det cool at have travlt?”

 • Gud ja, du har fat i noget… Det er faktisk lidt som om, det er blevet et symbol på succes! I manges øjne må det jo nødvendigvis være ensbetydende med, at man er populær, har et godt arbejde, gode venner, familie & hobbyer – det er måske for at vise, man har et komplet liv og succes på mange områder..?
  Jeg oplever, hvordan mine venner i gymnasiet brokker sig over, hvor travlt de har med arbejde, lektier, venner og så videre – men nogle gange lyder det mere som en konkurrence;-) Som om det handler om at overgå hinanden i, hvem der er mest stressede – og man kan let komme til at føle sig mindre succesfuld, hvis man ikke har lige så travlt og dermed ikke lige så mange ting<3
  Men det er jo usundt, og det et da en uvane at gå og brokke sig konstant… Er det ikke lidt forkert at se stress som noget godt?
  Spændende & tankevækkende indlæg Christina!
  Smil til dig!
  Laura // LMinside<3

  • Det kan lige præcis hurtigt blive en konkurrence om, hvem der er mest “stresset” og har mest travlt. Og jeg vil give dig helt ret, det er en meget usund kultur.
   Et stort smil til dig også 😀

Skriv en komentar