Må man være utilfreds med at få 12?

cirkelkop

For lidt over en uge siden landende der endelig en karakter for min sidste eksamen. Den eksamen hvor jeg mest af alt havde lyst til at aflevere blankt og var ret frustreret (læs her, hvordan jeg havde det, da jeg afleverede). Jeg synes jo ikke selv, at min opgave var helt god. Jeg havde fået nogle gode elementer med, men jeg havde ikke fået dem linket godt nok – synes jeg selv. Jeg synes slet ikke, at det var diskuterende ligesom det blev efterspurgt i spørgsmålet. Faktisk synes jeg bare, at det var en omgang vås, jeg havde fået skrevet. Alt for meget redegørende og for lidt diskussion. Mine forventninger var absolut ikke høje på dette tidspunkt.

Da karakteren så landede, stod der et ettal og en total ved siden af hinanden. 12? Hvad foregår der? Har de skrevet forkert? Jeg loggede ud og ind og tjekkede fem gange, for jeg fattede ikke en meter. Hvordan kan jeg få 12 for sådan en omgang pladder? Jeg spekulerede som en gal over, hvad der var sket, for jeg var vanvittig frustreret? Hvis jeg får 12, når jeg synes at jeg har afleveret noget lort (for at sige det lige ud) – hvad så når jeg afleverer noget, jeg synes er godt? Jeg kunne slet ikke forholde mig til det. Hvordan skulle jeg kunne bruge det fremadrettet?

Efter nogle dage besluttede jeg at læse opgaven igennem igen. Måske var det bare fordi jeg tænkte på eksamen som hård og træls, at jeg synes opgaven var så dårligt. Måske stod der faktisk noget godt? Da jeg læste den igennem, kunne jeg slet ikke genkende mine formuleringer, men jo længere jeg kom, jo bedre kunne jeg genkende og huske hvad jeg havde skrevet. Jeg havde stadig en fornemmelse af, af opgaven var for ‘flad’, men da jeg nåede til vejs ende gav det hele lidt mere mening. Jeg kunne godt se, at opgaven ikke var så dårlig, som jeg havde gjort den i mit hoved. Men jeg forstod stadig ikke, at den skulle have topkarakter.

Jeg fortæller ikke den her historie for at prale med, at jeg har fået 12 eller lave en scene for at få jer til at sige at jeg er klog, selvom jeg synes jeg var elendig til den her eksamen. Det er snarere en historie om, at man skal huske at tro på sig selv. Hvad hjælper det at være dygtig, hvis man ikke tror på sig selv? Samtidig er det også et eksempel på, hvor rart det kunne være med mere feedback på universiteterne, så man rent faktisk kunne lære noget af resultatet. Bare to linjer om hvad man havde gjort godt og skidt.

Har du oplevet noget lignende?4 thoughts on “Må man være utilfreds med at få 12?”

 • Hvor er dette et fint indlæg om et meget relevant men uomtalt emne! Jeg forstår hundrede procent din pointe, for bare fordi man ifølge karakteren burde være glad, kan man godt være utilfreds med selve opgaven… Når man klarer, det mindst lige så godt karaktermæssigt med en, ifølge en selv, dårlig opgave, er det så ligemeget at gøre mere ud af det? Det er okay at være utilfreds med opgaven, men jeg håber da, at du stadig er stolt;-)
  Faktisk har jeg for nyligt skrevet et indlæg om de usagte ting i denne karakterdebat, som du et velkommen til at læse her http://lminside.dk/karakterer/ … Held og lykke med det hele fremover!
  Smil til dig!
  Laura // LMinside<3

  • Tak Laura. Jeg er glad for at høre, at jeg ikke er den eneste. Jeg synes også det er en vigtig debat at tage op.
   Og mange gange held og lykke til dig fremover 🙂

 • Jeg kan sagtens genkende det. Jeg læser selv Medievidenskab på Syddansk Universitet og har flere gange oplevet noget lignende.
  Jeg har prøvet at tænke “ej noget skidt jeg har afleveret” og så få en god karakter, men jeg har også prøvet at aflevere noget hvor jeg tænkte “det er sgu meget godt” og så få en uheldig karakter.
  Generelt synes jeg det er for “nemt” at få 12. I hvert fald ud fra mine egne erfaringer og de historier jeg hører fra nogle medstuderende.
  Men tillykke med karakteren. Uanset hvad må du være lettet over afslutningen på en måske lidt hård eksamen.

Skriv en komentar