Er karakterræset gået for vidt?

I dag får mange håbefulde unge svar på om de er kommet ind på drømmestudiet, og for mange er det en nervepirrende ventetid, for hvis snittet stiger kan det ende i en knust drøm. Karakterne er blevet tillægges større og større værdi og karaktergennemsnittene på uddannelserne går kun en vej – opad. Den efterhånde ret omdiskuterede uddannelse International Business på CBS har i år et gennemsnit på hele 12,1!

Det er er voldsomt højt snit, som afskærer rigtig mange unge mennesker fra at læse dette fag. Det er svært at komme ind på de “rigtige” uddannelse, hvis man ikke er superstudent. For dem som har et gennemsnit, som ikke når op over 7,0 kan det være rigtig svært at realisere sin drøm om en akademisk uddannelse.

Og vi drømmer jo allesammen om en akademisk uddannelse, fordi vi har fået tudet ørene fulde af, at det er dét, som er det rigtige at gøre – jo høje uddannelseniveau, jo bedre, og derfor stræber mange unge også efter at komme på universitetet. Samtidig er det jo også det, der giver prestige i samfundet, hvilket er med til at gøre det endnu mere attraktivt for de unge.

Problemet er bare, at det efterhåndet stilles så høje krav til karaktergennemsnittet og det afskriver rigtig mange og de får knust deres uddannelsesdrøm. Det handler om at finde en balancegang, så det ikke kun er superstudenter, der kan få en universitetuddannelse, men at der samtidig sker den naturlige selektion. Vi er også nødt til at sortere nogen fra, for der er jo ikke plads til alle.2 thoughts on “Er karakterræset gået for vidt?”

  • Interessant indlæg med fokus på et vigtigt punkt – det er meget vigtigt at det ikke kun er “genierne” der er plads til, men samtidig skal niveauet heller ikke være så lavt, at vi ikke kan “konkurrere” med andre lande – håber der kommer en bedre middelvej.

    • Tak skal du have. Ja, det er en svær balancegang og det bliver en udfordring netop at finde et passende niveau, hvor vi stadig kan konkurrere, men samtidig ikke udelukkende lukker genier/superstudenter ind.

Skriv en komentar