Hvad er god kritik?

I dag har vi været til statusseminar, hvor det netop handler om at modtage kritik fra en opponentgruppe og -vejleder samt  ens egen vejleder. På disse seminarer får man trænet sin kritiske sans og det at give kritik og at modtage den, hvilket er vigtigt at kunne når man går på universitetet, og videregående uddannelser generelt. Men det kan være en udfordring, for hvad er god kritik egentlig?

Er god kritik, at blive bekræftet i, at det man gør er rigtigt? Eller er man blot overfladisk siger, at “det ser fint nok ud”. Eller er god kritik i virkeligheden at finde alle fejlene ved materialet? At save det ned, så man kan føle sig bedre? Denne opfattelse var mange nok af i gymnasiet, hvor man mest af alt gik op i at “save” de andres ned, så man selv stod i et bedre lys, og samtidig var det værste scenarie at få kritik, for hvad nu hvis at det var negativt, og man skulle lave noget af den fabelagtige tekst man havde lavet om. Dette er nok sat meget på spidsen, men ofte er den den opfattelse man har af kritik – negativt.

I virkeligheden handler kritik jo mere om at kommentere og stille undrende spørgsmål. Hvordan hænger dette sammen? Er det nu den korrekte måde at gøre det på? Kan det være rigtigt? Spørgsmål som kræver eftertanke og en vurdering af, om
det virkelige er det rigtige at gøre, eller det egentlig er mere hensigtsmæssigt at gøre noget andet.

God kritik er de forundringer, som man ikke selv har opdaget og så bliver gjort opmærksom på. God kritik er konstruktiv – altså ikke at save ned, men efterlade rum til eftertanke og refleksion. God kritik skal sætte tanker i gang hos modtageren.

Dette er vigtig at have i baghovedet, når man sidder og skal give kritik til en andens materiale. Selvom man måske har lyst til at påpege markante fejl og synes at det er håbløst, at nogen kan gribe stoffet an på den måde, så handler det om at vende det til noget konstruktivt. Hvad kunne man have gjort i stedet for? Er der nogen speciel årsag til at netop denne måde er valgt?

Og når man modtager kritik, så lad være med at tage det personligt. Jeg lærte ret hurtigt efter at jeg startede på universitetet, at man ikke skal være følsom overfor sin tekst og tage det personligt, hvis nogen laver rettelser eller endda sletter den, og heller ikke når man får kritik. Se det som en hjælp fremfor et angreb. Det er jo i alles interesse, at teksten bliver så god som mulig.


Skriv en komentar