En studenterhue den skal være …

I den kommende uge bliver dette års studenter færdige med de sidste eksaminer, og det betyder at den længe ventede studenterhue endelig bliver placeret som en krone på hovedet. Bybilledet bliver prydet at de hvide huer med farvet bånd – både mørkeblå (HTX), kongeblå (HHX), lyseblå (HF) og rød (STX). Men som nogen nok har bemærket, er der også kommet andre farver til farveskalaen – nogle mere utraditionelle farver. Dette skyldes er studenterhuen ikke blot er en hue forbeholdt studenter mere.

Flere erhvervsuddannelser er begyndt at efterspørge “studenter”huer, da de også føler et behov for at vise, at de har gennemført en uddannelse. Blandt andet frisører, diverse SOSU-uddannelser, pædagogiske assistenter (PAU) og landmænd har fået deres egen hue i diverse farver. Er der gået inflation i studenterhuer? Er det i orden at alle pludselig opfinder deres egen hue? Mister den oprindelige studenterhue, altså huerne for dem der tager en studentereksamen, sin glans?

Jeg synes at der er gået for meget mode i studenterhuer, og jeg mener ikke at alle og enhver skal have en studenterhue for at gennemføre en uddannelse. Studenterhuer er, som ordet indikerer, en hue for dem med en studentereksamen. Personligt er jeg da pavestolt af min egen HTX-studenterhue, som jeg fik sidste år. Men jeg synes den mister sin glans, når alle andre også får tildelt huer. Det specielle og unikke ved studenterhuen er blevet udvisket.

Og hvad får dem, der har en alternativ studenterhue ud af det? Får de den anerkendelse de hungrer efter, eller får de blot uforstående og forvirrede blikke, fordi folk endnu ikke har set huer i andre farver end rød og blå? Jeg synes man skal være stolt af at have gennemført en uddannelse, men at kræve en studenterhue synes jeg er for meget. Man behøver ikke nødvendigvis en hue på hovedet for at vise at man har taget en uddannelse. Vær stolt af din egen uddannelse i stedet for at sammenlige og prøve er efterligne de andre.

 Skriv en komentar